Neurospires Alt om børn artikler
Når den grimme smag stopper et barnets udvikling.
- Opdag hvad der er den egentlige årsag bag problemerne ved spisebordet!
- Få indblik i hvad det i virkeligheden er forklaringen bag at nogle børn er ekstrem kræsne.
- Læs hvor omfattede problemer med mad kan blive.
- Opdag hvorfor nogle børns udfordringer med mad langtfra handler om opdragelse.
Har du nogensinde undret dig over, hvorfor nogle børn er ekstremt kræsne? Dyk ned i de dybereliggende årsager bag udfordringer, der handler om smag, og opdag, hvordan det kan blokere for, at et barn får det bedre.
En af de største udfordringer for nogle børn er deres følsomhed over for smag. Det har betydning, fordi mad spiller en stor rolle i livet. Derfor bliver valg af mad også en væsentlig hindring for mange børns velbefindende.
Problemerne med madens smag er ikke blot relateret til få situationer, hvor barnet f.eks. har behov for trøst, men strækker sig langt i alle situationer.
Det kan komme til udtryk ved at der er børn der praktisk talt spiser minimalt frugt og grønt og at andre end ikke vil drikke vand. I nogle tilfælde kan ske at den øvrige families behov for variation i kosten bliver tilsiddesat, for at kosten istedet uhensigsmæssig er tilpasset så den med sikkerhed tilgodeser de behov som barnet med særlige udfordringer har.
Når det bliver så svært for et barn at spise, kan der opstå mange frustrationer og en lang række af konflikter om mad, som i bund og grund også har betydning for et barns sundhed og trivsel. Problemer af denne slags følger ofte også barnet i hverdag i skolen, hvor mange forældre gør meget for at give deres barn en god frokost. De bestræber sig på, at deres barn skal spise sundt. Men når disse forsøg så mislykkes, kan forældre føle en enorm magtesløshed som munder ud i at de må opgive ideen om den "sunde madpakke", for istedet at sikre, at deres barn overhovedet kommer i skolen.
Bedre bliver det ikke nødvendigvis af, at børn, der har svært ved at vælge sund mad, tit møder ret usunde måltider som pizza og nuggets. Det skyldes, at det kræver en vis grad af vane at spise sundt, og hvis børn sjældent ser grønne spirer eller en skål med frugt, mangler de også den tilgang til støtte, der kræves for at udvikle gode madvaner.
De udfordringer, som børn med hjernerelaterede udfordringer har i forhold til smag og valg af mad, kan være meget svære for udenforstående at forstå og sætte sig ind i, fordi de skyldes komplicerede udfordringer. De er så komplekse at de kan være årsag til, at problemerne breder sig som ringe i vandet og i sidste ende medfører, at der er børn der udvikler skolevægring, oplever helbredsproblemer.
Det er også derfor, at det, der skal til for at hjælpe børnene i denne situation, handler om at de får en hjælp som er dybdegående. Ubalancerne i hjernen kommer til ofte til udtryk og viser sig ved at der er et behov for stor støtte fra voksne, som formår at appellere til barnets bedste interesser. Det er en opgave, hvor der er opmærksomhed på alt, hvad et barn er i kontakt med af mad og drikke. For når vi skal være helt ærlige, ved vi godt, at det kan være svært at få børn med f.eks. autisme og ADHD til at samarbejde. Ligesom vi også ved, at vi som mennesker ind imellem laver nogle fejl, er det alligevel en vigtig proces at søge at prøve at gå ind og støtte og gøre det så godt, man kan som forælder.
Hvis du vil høre mere om dette emne, kan du tilmelde dig Neurospires forældrekursus. Du er meget velkommen!
Referencer
Andre emner i bloggen er:
Mors mavefornemmelse
Kviksølv i fisk & fiskeolie:hvor forsvinder det hen?
Brug for hjælp til dit barn?