Neurospires Univers om børn

Velkommen

Hej og velkommen til Neurospires univers om børn. Jeg er glad for, at du kigger forbi. Her finder du praktiske råd og forskningsbaseret viden om børns sundhed, udvikling og trivsel. Kom gerne tilbage, når du har brug for ny inspiration eller indsigt. Jeg håber, du finder det inspirerende og lærerigt – god fornøjelse med læsningen

Når den grimme smag:Stopper ens barns udvikling

  • Få indblik i, hvad der i virkeligheden er forklaringen bag, at nogle børn er ekstremt kræsne.
  • Læs, hvor omfattende problemet med mad kan blive.
  • Opdag, hvorfor opdragelse ikke har noget med kræsenhed at gøre.
  • Hør om de mange måder, hvorpå problemerne med kosten kan afhjælpes.

Har du nogensinde undret dig over, hvorfor nogle børn er ekstremt kræsne? Dyk ned i de dybereliggende årsager bag udfordringer, der handler om smag, og opdag, hvordan det kan blokere for, at et barn får det bedre.

En af de største udfordringer for nogle børn er deres følsomhed over for smag. Det har betydning, fordi mad spiller en stor rolle i livet. Derfor bliver valg af mad også en væsentlig hindring for mange børns velbefindende. Selv de mest sunde og velsmagende retter, som resten af familien nyder, afviser de, eller også bliver maden tilpasset uhensigtsmæssigt, så den tilgodeser familiens barn med særlige udfordringer.

Problemerne med madens smag er ikke blot relateret til de situationer, hvor barnet har behov for trøst, men strækker sig langt i alle retninger i forhold til ernæringsbehov.

Det kan komme til udtryk ved at der er børn der praktisk talt spiser minimalt eller ingen frugt og grønt og andre vil end ikke drikke vand.

Når det bliver så svært for et barn at spise, kan der opstå mange frustrationer og en lang række af konflikter om mad, som i bund og grund også har betydning for et barns sundhed og trivsel. Problemer af denne slags følger også barnet i hverdag i skolen, hvor mange forældre gør meget for at give deres barn en god frokost. De bestræber sig på, at deres barn skal spise sundt og inkluderer grønsager. Men når disse forsøg mislykkes, kan forældre føle en enorm magtesløshed og til sidst opgive ideen om den “sunde madpakke” for bare at sikre, at barnet deltager i skolen.

Bedre bliver det ikke nødvendigvis af, at børn, der har svært ved at vælge sund mad, tit møder måltider som pizza og nuggets. Det skyldes, at det kræver en vis grad af vane at spise sundt, og hvis børn sjældent ser grønne spirer eller en skål med frugt, mangler de også den støtte, der kræves for at udvikle gode madvaner.

De udfordringer, som børn med hjernerelaterede udfordringer har i forhold til smag og valg af mad, kan være meget svære for udenforstående at forstå. De kan være årsag til, at problemerne breder sig som ringe i vandet og i sidste ende medfører, at nogle børn med autisme udvikler skolevægring, mens andre oplever helbredsproblemer.

Det er også derfor, at det, der skal til for at hjælpe børnene i denne situation, handler om at hjælpe med fundamentet for kommunikationen i det enkelte barn. Ubalancerne i hjernen er dybdegående og kalder på et behov for stor støtte fra voksne, som formår at appellere til barnets bedste interesser. Det er en opgave, hvor der er opmærksomhed på alt, hvad et barn er i kontakt med af mad og drikke. For når vi skal være helt ærlige, ved vi godt, at det kan være svært at få børn med autisme og ADHD til at samarbejde. Ligesom vi også ved, at vi som mennesker ind imellem laver fejl, er det alligevel en vigtig proces at søge at prøve at gå ind og støtte og gøre det så godt, man kan som forælder.

Hvis du vil høre mere om dette emne, kan du tilmelde dig Neurospires forældrekursus. Du er meget velkommen!

Skriv en kommentar