Ordblindhed

Sådan kan du støtte dit barns udvikling

Ordblind/Dysleksi

Om neurologiske symptomer & metoder til at reducerer dem

child, kid, play-865116.jpg

For hver enkelt barn med dysleksi, er den enkelte situation forskellig fra alle andre børn. Det betyder at ikke to børn kæmper med det samme. Det skyldes at vi alle er unike og læsevanskeligheder, som beror på processer i hjernen, derfor årsag til at der ses vidt forskellige opståede problemer som kommer til udtryk som symptomer.

Der er mange forskellige områder i hjernen som er i funktion i læse processen, hvilket betyder at alt er meget afhængig af at den kommunikation der skal foregå, kan ske uden hindringer.

At læsningen kommer igang beror derfor på at få hjulpet hjernens celler, neuronerne, for at få løftet og hjulpet den kommunikation som der skal foregå i læseprocessen.

 

 

 

landscape, nature, fall-7603007.jpg
endeliglogo

O R D B L I N D

D E T  K A N  V I  G Ø R E

reading, school, education-1090736.jpg

Årsag

Hvorfor bliver børn ordblinde?

At ens barn kæmper med at lære at læse, kaldet dysleksi, handler om forholdende i hjernen, hvor hjernens celler neuronerne,  kan være hæmmet i en grad så det påvirker de mange delfunktioner som indgå i selve læseprocessen.

Det kalder både at der er tilstrækkelig næring tilstede omkring cellerne så sanserne kan udvikle sig, men også at der ikke er hæmmende faktorer der blokerer processerne. Disse faktorer peger direkte mod årsagerne har alt at gøre med årsagen, og indgår som den væsentlige del, før den vigitige del der handler om stimmulation og træning der alt sammen fører et barn i retning af at blive sikker i sin læsning.
girl, balloons, child-1357485.jpg

Afklaring

Hvordan kan jeg få en afklaring?

Her er skolernes ordblindetest ikke tilstrækkelig informativ når det gælder dit barns vej mod at få lært at læse. Læsning er en del af barnets neurologiske udvikling, og derfor er der langt flere relevante informationer som skal med.

Det er væsentligt at det at barnet lære at læse, ses som et samspil med barnets øvrige udvikling. Den nationale ordblindetest, bygger på viden om specifikke læse og stavevaskeligheder, er den som mange skoleelever mødes med. En opgørelse i Børne og undervisningsministeriet viste 2022 at næsten en ud af otte af eleverne i 9 klasse var testet ordblind. Da årsagen til ordblindhed skyldes de neurologiske årsager, er det istedet en neurologiske undersøgelse der hos Neurospire udgør udgangspunktet for, hvor indsatesn skal lægges. Det skyldes at det anses for væsentligt at der indegår afklarende viden omkring mange forhold omkring det enkelte barns udvikling, fordi indsatområdet ikke er begræset til at læsning. At der er tegn på ordblindhed fortæller er blot et symptom på at der er neurologiske forhold som barnet skal have hjælp med.
child, kid, play-865116.jpg

Handling

Hvad skal der gøres?

Det er yderst afgørende at dit barn få lært at læse og skrive., og at der kommer handling bag ordene. Det gælder evnen til at kommunikere, og derfor må det ikke undervurderes. Læseprocessen vægtes derfor meget højt hvor der arbejdes med børns neurologiske udvikling.

Vi ser det at barnet kan læse, som et udtryk for niveauet af hvor det enkelte barns sår i sin neurologisk udvikling.Da den neurologsike udvikling er meget omfattende, så indgå det at læse som en del af de øvrige programmer som bl.a. også har med den sensoriske og motoriske udvikling at gøre, som parrellet indgår med læseprocessen i udviklingsforløbet. De enkelte programmer støtter hinanden gensidigt  i forhold til at fremme det enkelte barns hele udvikling. Den handlingsplan som skal bane vejen for at dit barn får styr på læseprocessen, afspejler sig i hvor langt dit brn er i forhold til sin neruologiske udvikling. Det er netop det der er afgørende at få klarhed over, før der lægges en plan. Alle børn udvikler sig forskelligt, og derfor er det heller ikke alle børn der formår at få et udbytte af det danske skoletilbud ved 6-7 årsalderen. Det kræver et langt mere individuel tilgang at få hjulet det barn som ligger i gruppen med en forsinkelse udvikingsmæssigt, fordi handleplanen for læsening omfatter at inddrage hele forsinkelsen der er opstået neurologisk. I praksis betyder det at processen for at det enekelte barn lære at læse, hjælpes igang ved at der samtidig indrages programmer som varetager at støtte hele barnets videre udvikling.
boy, book, reading-5731001.jpg
231886444_155414886669985_6113857692841716731_n

Læsning handler om håb

Læs om Mikkel og andre børn og unge

Mikkel havde en autisme diagnose, og et fungerende sprog men kunne ikke læse, men det fik vi ændret.  Han var ikke aldersvarende i forhold til interesser, og hans verden var meget begrænset omkring børneprogrammer i tv. Derfor var der ikke meget indhold i det hun kommunikerede ud, men det ændrede sig drastisk da han blev præsenteret for de neurologiske programmer og de blev en del af hans hverdag som 9-årig. Hans far udtrykte det som" Han deltager jo i meget mere nu. For nu læste Mikkel både underteksterne på TV, fagbøger og skønlitteratur, og så smittede det kraftigt af på, hvordan Mikkel nu kom til udtryk, både på skrift og i tale. Nu var der banet vej for, at Mikkel familie oplevede at Mikkel begyndte at bidrage med sin viden i samtalerne og på sms og det fik han til at stå i et helt andet lys blandt andre.

Kasper, 16, autimesspekteret Kasper havde et godt og fungerende sprog og fik lært læse og skrive godt og velfungerende ved at arbejde med sine neurologiske hjemmetræningsprogrammer i en årrække inden han gik i pubertet. På det tidspunkt så han fantastisk godt ud, fordi han varn i god fysisk form fordi han både cyklede og løb et pænt antal kilometer dagligt.Fagligt stod han også godt, og det fungerede fint for ham på hans nye friskole, hvor der var små klasser både fagligt og socialt.I tasken havde han sim mobil, og det betød at han altid kunne skrive og kommunikere med både kammerater og familien der hjemme gennem dagen og når han eller var ude. Det gik kort sagt rigtig god med Kaspers udviking, indtil 15 års aldren, hvor han begyndte at få talevaskeligheder der gradvis tiltog. Først med stammen og efter et par år, hvor det blot blev til nik og rysten på hovedet. Det var hjerteskærende at være vidne til, og ingen havde nogen idé om hvorfor. Heldigvis kunne Kasper nemt udtrykke sig på skrift, og det var meget afgørende i den situation. Kaspers sprog begyndete efter at ny neulogiske programmer kom på banen langsomt at dukke op igen efter et par års fravær.

Testimonials

Vivamus magna justo, lacinia eget consectetur sed, convallis at tellus. Praesent sapien massa, convallis a pellentesque nec, egestas non nisi. Curabitur aliquet quam id dui posuere blandit Cras ultricies ligula sed magna dictum porta.

Vivamus magna
Lacinia eget

Vivamus magna justo, lacinia eget consectetur sed, convallis at tellus. Praesent sapien massa, convallis a pellentesque nec, egestas non nisi. Curabitur aliquet quam id dui posuere blandit Cras ultricies ligula sed magna dictum porta.

Vivamus magna
Lacinia eget

endeliglogo
kontrast

Need help? Book a call at a time to suit you

Quisque velit nisi, pretium ut lacinia in, elementum id enim. Curabitur non nulla sit amet nisl tempus convallis quis ac lectus. Proin eget tortor risus.