Reflekser

Oplysninger om dit barns altafgørende reflekser
child, kid, play-865116.jpg

Her fungere griberefleksen

Der er mange væsentlige grunde til, at det er en god invistering af din tid, at lære mere om reflekserne. De spiller nemlig en stor og vigig rolle for dit barns videre udvikling.

Et engelsk forskningsteam ved The Institute for Neuro-Physiological Psychology ved Universitetet i Chester dokumenterede, at der er grund til at målrette undersøgelser og rette en indsats mod reflekserne for en særlig gruppe af børn. Her bør opmærksomheden rettes hvor  der er behov for et løft indenfor de motorike, -synmæssige og føelsesmæssige områder.

Handler det om sanser og motorik, er det ofte ikke tilstrækkeligt at tænke i at arbejde med balancen, men istedet skærpe indsatsen og vægte det store område der omhandler de mange reflekser. Det er nemlig her, at der er meget at vinde, i forhold til at få styrket barnets forsætninger for at udvikle sig.

Reflekserne hjælper dit barns udvikling

De primære reflekser, styres af den del af nervesystemet, som dit barn på ingen måde selv har kontrollen over. Undersøgelser af børn med særlige behov viser, at en stor andel af gruppens børn har behov for hjælp med forsinkelser i området omkring reflekserne.

Af børn med forsinkelse i refleksområdet, kan jeg eksempelvis fremhæve  tre eksempler på symptomer hvor børn er tåesspidsgænger, har svært ved at sidde på en stol eller ikke kan gribe om en blyant. 

Men der kan være mange hundrede forskellige symtomer.

Reflekser udvikler kompetancer

Opgaverne med at hjælpe de forsinkede reflekser, er et nyt felt i Danmark og ikke udbredt som indsatsområde. Det 
er da også i udlandet, at jeg i USA gennem de seneste 13 år, har opbygget min viden inden for området. 

Man kan beskrive reflekserne ved at de i bund og grund har opgaven med at hjælpe os med at overleve, fordi de beskytter os og sikre os imod, at vi ikke kommer til skade.
Eksempler på dine reflekser opleves når vi går ( Stepping refleks), er ved at falde (Gribe refleksen) og når en dør pludselig smækker (Moro refleksen). Reflekesen som også kaldes forskrækkelses reflekse.

Du tænker måske at det system fungerer fuldstændigt automatiseret, men det gør det ikke for alle. For nogle børn er der en eller flere af reflekserne der ikke fungerer som de skal, og det aflæses af barnets reaktioner og i evnen til at fungere. 

Reflekserne er dit barns byggesten

De mange primære reflekser kommer normalt på plads, de første leveår helt automatiseret.
De kan betegenes som de neurologiske byggesten, som hjælper os. 

Hver refleks er både knyttet til sanserne og bevægelsesmønstre. Det er ved en gennemgang af bevægelsesmønsteret,
 at det ses om den enkelte refleks viser om den er forsinkelser. Der er en lang række af faktorer, der kan skabe umodenhed i reflekssystemet. F.eks. forhold omkring barnets fødsel, påvirkning af skadelige stoffer og infektioner for blot at nævne nogle.
Heldigvis er der i en længere årrække opbygget en stor viden internationalt, så der idag er en række metoder til at afhjælpe problemet.

I forhold til dit barns motorik kommer reflekserne til udtryk i mange situationer. Inden for de motoriske område, når dit barn leger eller  laver opgaver. Når dit barn sidder på en stol, cykler, læser, reder sit hår, børster tænder og spiller fodbold, bruges kroppen i mange forskellige funktioner, er alle i alle situationer et behov for en balance i forhold til reflekser.

En måltettet indsats handler om en kontinuerlig og vedvarende stimulering hver dag i en periode. Når far eller mor står for det, kan barnet hjemme i trygge omgivelser let få den nødevendige hjælp.

Hos Neurospire vil en screening af reflekserne blive fulgt op af at I forældre får en grundig information så I hjemme i stuen kan få hjulpet jeres barn. Resultaterne viser sig ved at der kommer mere ro på barnets nervesystem, responsen fra barnet  i givne situationer normaliseres og  endelig ses højere trivsel. 

Metoder har det til fælles at de stimulerer særlige punkter og linjer i barnets krop, som det kendes fra akupunktur.

Som eksempel præsenteres Moro-refleksen:

Moro-refleksen udvikles i fosterstadiet, og bliver integreret de første 2-4 måneder efter fødslen. Moro-refleksen er babyens 
beskyttelsesrefleks, og den trigges af pludselige forandringer, hvor babyens hoved løftes op og ned.
Barnets respons på denne refleks er, at han tager en dyb vejrtrækning og spreder arme og ben ud til siden, puster ud og 
trækker arme og ben til sig.

Hvis refleksen er forsinket kan barnet have problemer med koordinering af sin grovmotorik, svært med at tilpasse sig 
omgivelserne, være hypersentensiv på sanseområdet over for lugte, lys og lyd.

Hun eller han bliver let distraheret og kan som eksempel får svært ved at navigerer mellem de skift der forekommer og kan som eksempel får svært ved at håndterer skift i undervisningssituationer i skolen.
Han kan være i konstant tilstand der stresser kroppen. 
En hyperaktiv tilstand. En påvirkning som har effekt på hans muligheder for koncentration og derfor også opførsel.

iHvis Mororefleksen ikke bliver integreres som barn, kan det resulterer i at andre reflekser også bliver forsinket og dermed heller ikke kommer på plads. Det vil tydeligt komme til udtryk i funktionsevner på mange områder.

De umodne reflekser kan påvirke en person livet igennem, men de kan hjælpes på vej ind i nervesystemet uanset alder.

Hvis dit barn er udfordret, vil viden om dit barns mange reflekser give dig mange informationer om hvad dit barn kæmper med og at der er veje til at finde hjælp

Indlæggets formål er alene vidensdeling baseret baseret på disse videnskabelige artikler.

Kilder:

Forskningsprojekt:Primitive Reflex Activity in Relation to Motor Skills in Healthy Preschool Children.

http://Primitive Reflex Activity in Relation to Motor Skills in Healthy Preschool Children.

http://Anna Pecuch, Ewa Gieysztor, Ewelina Wolanska, Marlena Telenga og Małgorzata Paprocka-Borowicz https://pure.uhi.ac.uk/en/publications/neuromotor-readiness-for-school-the-primitive-reflex-status-of-yo

https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/03004279.2021.1895276?journalCode=rett20

https://pure.uhi.ac.uk/en/publications/neuromotor-readiness-for-school-the-primitive-reflex-status-of-yo

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8394673

 

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *