Neurospires Blog

Kryber? Både dag og nat!

Neurospires Alt om børn artikler

logo 2 (hvid)
En vej til at hjælpe motorikken på vej.

Opdag hvad der virkelig er hemmeligheden bag at børn bliver  mobile, lærer at komme rundt i verden  ved egen hjælp og gode til sport.

  • Lær hvordan børn allerede straks efter fødslen kan være på deres første rejse for at finde mælk helt alene.
  • Få indblik i hvordan forhold i hjernen hos børn med autisme og andre børn med neurologiske vanskeligheder kan blokere for at de får lært at krybe, kravle, gå og sætte i løb.
  • Lær, hvordan du kan indrette dit hjem, så det ikke bliver svært for dit barn at lære at krybe.
  • Opdag hvordan jordens tyngdekraft spiller en betydelig rolle for børns brug af kroppen motorisk.

Der er stor forskel på, hvor længe børn er om at lære noget nyt. Nogle børn med autisme og andre hjernerelaterede begrænsninger må kæmpe en hård kamp for at få kontrol over deres bevægelser. Et bevægelsesmønster og en koordinering, som ville gå hurtigere, hvis de fik den rette hjælp fra starten, målrettet til at hjælpe hjernen i højere grad.

Har du tænkt over, hvorfor mange babyer ender ved hovedgærdet i sengen, når de har sovet? Når man forventer at finde sit barn præcis, hvor man lagde det, bliver man ofte overrasket og tænker: "Nej, der ligger hun sjovt nok ikke?" Det er der en god forklaring på, og den handler om bevægelse.

Man kunne tro, at babyer er skabt til at ligge helt stille gennem hele søvnen. Men i stedet arbejder deres hjerne utrætteligt på at få dem frem her i verden, før de bliver alt for tunge, fordi der pågår en kamp mod tyngdekraften, som ofte overses.

Prøv det selv! Forsøg denne helt almindelige træningsøvelse, som mange soldater kender: Læg dig fladt på gulvet, og bevæg dig fremad liggende på maven ved brug af dine arme og ben. Svært? Ikke desto mindre er denne måde at bevæge sig på selve fundamentet i et barns udviklingsforløb i forhold til mobilitet.

Faktisk kræver det så meget af et barn at lære at krybe, at det kun er en fordel for dem, hvis de lærer det i søvne. Du kan holde øje med, hvad der foregår, mens de arbejder, uden at der er andet, der kan distrahere dem.

Kun samspillet mellem følesansen, som nonstop sender input til hjernen, er på arbejde. Den registrerer og giver hjernen al den information om underlaget, som den skal bruge.

Inden et barn lærer at krybe, har der været en periode, hvor barnet lå stille. Det gik forud for den dag, hvor dit nyfødte barns refleksbevægelser skubbede hende 5 cm frem. Det var en mærkedag, for det var her, du for første gang så, at dit barn for allerførste gang i sit liv formåede at bevæge sig fremad uden hjælp fra nogen.

Nogle forældre opdager det faktisk slet ikke, fordi det bliver den mission, som babyen kun arbejder på, når hun er lagt til at sove under dynen. Inden det lille barn når dette udviklingstrin, har hun længe arbejdet med noget andet. Tiden er gået med at mase med arme og ben. En hård kamp, som vækker medfølelse, fordi man ser et arbejde med arme og ben, som ser formålsløst ud. Det er dog langt fra spildte kræfter, idet der foregår en meget omhyggelig træningsøvelse.

Vi er vidne til et barn, som aktivt træner med det formål at få hjernens netværk til at vokse. Herved forfines kontrollen af muskler, der hjælper den lille baby, så den kan få alle de nødvendige forudsætninger for bevægelse på plads.

Signaler og en trafik af kommunikation i hjernens baner betyder, at barnet i sidste ende får lært tilstrækkeligt om, hvad bevægelse handler om. Forudsætninger, som skal på plads, for at hjernen kan tage styring, og hvor vi ser den maveliggende baby målrettet på vej til at besidde evnen til selv at kunne komme frem i denne verden.

Alt dette emne og mere til kommer vi ind på i Neurospires forældrekursus. Du er meget velkommen til at deltage.

Andre emner i bloggen er:

apple-1572648_1280

Når den grimme smag, stopper et barns udvikling

pexels-photo-11355217

Kviksølv i fisk & fiskeolie:hvor forsvinder det hen?

Brug for hjælp til dit barn?

logo 2 (hvid)